Waarom een trailer renoveren? Gebruikt u een trailer voor het vervoeren van goederen? En vraagt…
Waarom aluminium lassen zo moeilijk is
De kunst van het lassen van aluminium
Er zijn maar weinig specialisten te vinden die de techniek van aluminium lassen tot in de puntjes beheersen. Van alle te lassen materialen is aluminium toch wel één van de moeilijkste soorten metaal om te bewerken. Zo moet u lassen met wisselende stroomniveaus om het kwetsbare aluminium niet te beschadigen. Maar met genoeg voorkennis, de juiste apparatuur en een gezonde dosis verstand, is aluminium prima op een mooie en stevige manier aan elkaar te lassen. In dit blog van Vako Transport Systems vertellen we u er graag meer over.
Verschillende toevoegmaterialen voor aluminium lassen
Wat aluminium lassen moeilijk maakt, is ten eerste dat u te maken krijgt met veel verschillende legeringen en met verschillende smeltpunten. Door die vele legeringen, zijn ook verschillende toevoegmaterialen nodig. Waar bij staal lassen een SG2 draad kan worden gebruikt, is dat bij aluminium lassen echt een aandachtspunt. Omdat de toevoegdraad ook van aluminium is, zijn deze zeer soepel. Ze krullen daardoor erg makkelijk op tussen de slangen van de lasapparatuur. Dit kan al gebeuren zodra het lasproces wordt gestart en daarbij de lasdraad niet goed ontsteekt. Met lasapparatuur dat is voorzien van een push-pull systeem, is dit probleem te verhelpen. Een push-pull systeem heeft namelijk een extra draadmotor in de toorts die de draad door de slangen heen trekt en niet alleen maar duwt.
Doorbreken van de oxidehuid
Wat aluminium lassen ook moeilijk maakt, is de oxidehuid van aluminium. De oxidehuid heeft namelijk een hoger smeltpunt en is zwaarder dan dit lichte staal zelf. Bij lassen is daarvoor een hoger vermogen nodig om door deze oxide heen te kunnen branden. Eenmaal door de oxide heen, bestaat de kans dat het aluminium wegsmelt en dat er gaten in vallen. Vooral bij dunwandige aluminium extrusieprofielen is dat risico groot. Hiervoor is inmiddels lasapparatuur ontwikkeld die het materiaal perfect aanvoelt en bijstuurt nadat de oxidehuid is weggesmolten. De oxidelaag is zwaarder dan het aluminium zelf. Als het in het smeltbad zakt, kunnen insluitsels ontstaan. Worden er hoge eisen aan een las gesteld? Dan moet de oxidehuid altijd eerst weggeslepen worden ter voorkoming van deze insluitsels.
Is het aluminium schoon?
Als een aluminium product niet schoon en vetvrij is, geeft dit problemen met lassen. Tijdens het lassen, komt waterstof vrij in de vlamboog bij de ontbranding van vuil. De waterstof wordt opgenomen in het smeltbad waardoor porositeit kan ontstaan en de las niet meer aan de eisen voldoet.
Verschil in wanddikte en warmteafvoer
Geëxtrudeerde aluminium profielen hebben een grote vormvrijheid, ook in wanddikte. Zeker bij profielen met stegen is het verschil in wanddikte op de plek van de las groot. Omdat aluminium een goede warmtegeleider is, kunnen hierdoor problemen ontstaan bij de warmteafvoer. Bij een steeg zal het smeltbad sneller stollen, omdat hiervoor meer aluminium beschikbaar is. Omdat hierdoor onvoldoende inbranding is, kunnen er verbindingsfouten ontstaan. Gerobotiseerd lassen maakt het heel makkelijk om op deze punten het las tijdelijk te verhogen en zo de inbranding te handhaven. Bij handmatig lassen is dat veel lastiger.
Afkoelen
Omdat aluminium een goede warmtegeleider is, moet er met een hoger vermogen worden gelast dan bij bijvoorbeeld staal. Daardoor kan scheurvorming optreden tijdens het koelen na het lassen. De stop van de las is hierbij ook een heikel punt. Als de krater niet netjes is gevuld, ontstaat er een zwakke plek waaruit eenvoudig een krimpscheur kan ontstaan.
Juiste kennis en apparatuur nodig
De conclusie is dat het lassen van aluminium extra aandacht vraagt tijdens het lasproces. Maar met de juiste kennis en apparatuur zijn wel degelijk de voordelen van aluminium en de extrusietechniek te combineren in een gelast product van topkwaliteit.
Meer weten?
Wilt u graag meer weten over aluminium lassen? Of wilt u aluminium laten lassen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Bel naar 071 – 341 07 05 of stuur een ons een mail via info@vakotransportsystems.nl.
Meer Informatie?
Neem contact op voor de vele mogelijkheden
Heeft u vragen of een maatwerk product in gedachten? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee!