skip to Main Content

Lading afdekken tijdens vervoer, ja of nee?

  • Blog

Lading afdekken, wat zijn de regels?

Het kan soms lastig zijn om precies te weten wat de meest recente regels zijn op het gebied van voertuigen en het vervoer van goederen. Om u hierin te helpen zal Vako Transport Systems in dit blog uitleggen of u de lading tijdens het vervoer moet afdekken, zodat u een eventuele fout kunt voorkomen. Lees nu snel verder om erachter te komen of u op de juiste manier uw lading vervoert.

Fikse boete wanneer u het verkeerd doet

Wanneer u de lading op de verkeerde manier afdekt, kunt u een fikse boete verwachten. Natuurlijk staat u hier niet op te wachten, maar wat is dan wel de juiste manier?
Wij leggen u de voorschriften en regelgeving voor landbouwvoertuigen en ladingen uit. Het verschil zit in de afvallende lading dat wel of geen gevaar voor andere weggebruikers kan veroorzaken.

Wat valt onder losse lading

Wanneer de losse lading een eventueel gevaar kan zijn voor andere weggebruikers wanneer het valt, dan moet u ervoor zorgen dat de lading goed is afgedekt. Ook is het zo dat losse lading dat niet aan het voertuig bevestigd kan worden, afgedekt moet zijn. Enkele voorbeelden van losse lading zijn tuinafval, puin, stenen en brandhout. Maar ook zand, blad, grind, granen en ander klein materiaal vallen onder losse ladingen. Deze laatst genoemde materialen zullen minder snel een gevaar zijn voor het verkeer dan bijvoorbeeld stenen en tuinafval.

Ongevaarlijke losse lading

Deze ongevaarlijke producten zijn niet goed vast te binden. Ook met het afdekken is de kans aanwezig dat materialen zoals zand of mais alsnog deels verloren gaan. Daarom zit hier geen afdekplicht op. Wees hier wel zeer serieus in, u wilt natuurlijk niet dat iemand letsel of schade oploopt. Vul uw voertuig dan ook nooit tot aan de rand, de kans dat u materiaal verliest onderweg is dan te groot.

Zwaardere lading

Ook verschilt het per type lading hoe groot de kans op wegwaaiende producten is. Producten met een relatief hoog gewicht zullen veel minder kans hebben om van de wagen te vallen. Dit zijn producten zoals aardappelen en suikerbieten. Wanneer deze producten tot minimaal 20 centimeter onder de schotten blijven, is de kans op vallen nihil.

Lichtere lading

Bij lichtere producten zoals kuilgras, hooi en maïs moet de bestuurder zelf beslissen of deze lading een gevaar voor het verkeer kan zijn. Grote hoeveelheden maïs op de weg kan bijvoorbeeld een gevaar zijn, zeker op rotondes of vlak voor een viaduct. Om mogelijke gevaren te voorkomen is en blijft het verstandig om uw ladingen altijd zoveel mogelijk af te dekken.

Meer weten? Neem contact op met Vako Transport Systems

Vako Transport Systems hoopt u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over het afdekken van uw lading. Wanneer u op zoek bent naar geschikte afdekmogelijkheden voor uw voertuig kunt u kijken op de website van Vako Transport Systems. Neem gerust contact op door hier op de site het contactformulier in te vullen of te bellen naar 071 – 341 07 05. Ook kunt u een mail sturen naar info@vakotransportsystems.nl.

Back To Top

Bel mij terug

Laat uw telefoonnummer achter en
wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.