skip to Main Content
Zin om bij ons te komen werken? Wij zoeken een Carrosseriebouwer/Hydrauliek monteur en een lasser/Constructiebankwerker.
Kijk nu bijvacatures en reageer snel!

Regels voor landbouwverkeer

 • Blog

Op weg in de landbouwsector

Is uw onderneming actief in de landbouwsector, of gaat u hiermee beginnen? Dan heeft of krijgt u te maken met uitvoerige regelgeving rondom uw logistieke processen en voertuigen. Om u alvast een klein beetje op weg te helpen rondom de regelgeving voor landbouwverkeer, heeft VAKO in dit blog de belangrijkste regels voor u op een rijtje gezet.

Regels voor belading

De Regeling Voertuigen is onderdeel van de Wegenverkeerswet en schrijft een aantal vereisten voor aan diverse soorten landbouwverkeer en verkeer met belading. Zo moet er worden voldaan aan diverse eisen rondom de afmetingen, het gewicht en de afdekking van de lading van landbouwverkeer. Al deze regels en vereisten bestaan om de veiligheid van chauffeurs en andere weggebruikers te garanderen. Enkele voorbeelden van deze regels en veiligheidsvereisten zijn bijvoorbeeld:

 • Het verplicht afdekken van de lading waardoor deze niet kan losraken
 • Een kantelbeveiligingsinrichting of kooiconstructie
 • Een maximumgewicht voor zowel het voertuig als voor de lading

regelgeving landbouwverkeer

Regels voor zichtbaarheid van landbouwverkeer

In de regels voor landbouwverkeer vinden we ook regels voor zichtbaarheid op de weg terug. Zo moeten landbouwvoertuigen bijvoorbeeld zijn voorzien van dezelfde typen lichten als gewone voertuigen en een linker buitenspiegel. Daarnaast moeten landbouwvoertuigen zijn voorzien van een aantal rode retroreflectoren aan de achterzijde. Ook moet een landbouwvoertuig een geel zwaai- of knipperlicht voeren wanneer dit breder is dan 2,60 meter.

Regels voor bestuurders en plek op de weg

Onder de Wegenverkeerswet vallen ook regels voor bestuurders van landbouwvoertuigen. Zo moet een bestuurder van een tractor bijvoorbeeld minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Landbouwvoertuigen mogen zich op alle wegen begeven, met uitzondering van:

 • Autowegen
 • Autosnelwegen
 • Wegen met een geslotenverklaring die van toepassing is op het landbouwvoertuig

Neem veilig deel aan het landbouwverkeer

Is uw onderneming actief in de landbouw, dan is het belangrijk om veilig deel te nemen aan het landbouwverkeer. VAKO kan u hierbij helpen met maatwerk oplossingen voor al uw voertuigen. Onze oplossingen en systemen zijn erop gericht om uw vrachtwagens, trailers, kippers en containers goed af te dekken en bovendien de constructie veilig te houden. Wij denken hierin volledig met u mee en kunnen zowel complete sets voor u opbouwen als losse onderdelen leveren.

Meer weten over onze diensten

Voor meer informatie over de diverse diensten van VAKO kunt u terecht op de betreffende webpagina’s. Graag staan wij u bij met maatwerkoplossingen en deskundig advies op maat rondom al uw vracht- en landbouwvoertuigen en meer. Stel gerust uw vragen door te bellen naar 071 – 341 07 05, of stuur een mail naar info@vakotransportsystems.nl. We denken graag met u mee!

Meer Informatie?

Neem contact op voor de vele mogelijkheden

Heeft u vragen of een maatwerk product in gedachten? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee!

  Back To Top

  Bel mij terug

  Laat uw telefoonnummer achter en
  wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

   MAIL ONS
   BEL ONS
   OFFERTE AANVRAGEN