skip to Main Content
Zin om bij ons te komen werken? Wij zoeken een Carrosseriebouwer/Hydrauliek monteur en een lasser/Constructiebankwerker.
Kijk nu bijvacatures en reageer snel!

Zo voorkomt u ongelukken tijdens laden en lossen

Veilig laden en lossen doet u zo

De laad- en loszone is een risicovolle plek om te werken. Een ongeluk schuilt hier in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor goede veiligheidsmaatregelen tijdens het laden en lossen. Lees meer over veilig laden en lossen in dit blog van VAKO.

Een veilige laad- en loszone

Belangrijk voor een veilige laad- en loszone is goed onderhoud. Gebrekkige deuren kunnen alleen al voor ernstige ongevallen zorgen. Zorg dus dat alle bewegende onderdelen van de laad- en loszone in goede conditie zijn en blijven. Zorg daarnaast voor een goede aanrijdbeveiliging en beschermpaaltjes. Hiermee kunt u eenvoudig verschillende zones afschermen. Op deze manier beschermt u de infrastructuur. Andere middelen die u kunt installeren voor een veilige laad- en loszone zijn:

 • Een luifel tegen fel zonlicht of regen
 • Lampen voor goed zicht in het donker
 • Een trailersteun of mobiele laadbrug om hoogteverschil te voorkomen
 • Een blokkeringssysteem om te voorkomen dat een vrachtwagen wegschuift of te vroeg weg rijdt
 • Waarschuwingssignalen of lichtsystemen die aangeven wanneer een vrachtwagen aangedockt is

Duidelijke procedures

Bij het laden en lossen zijn vaak meerdere personen betrokken. Naast de chauffeur van de vrachtwagen zijn er mensen met heftrucks of palletwagens en eventueel ander personeel. Het is belangrijk dat iedereen zijn handelingen op elkaar afstemt. Bovendien moet iedereen op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften. Dit maakt het risico op ongevallen aanzienlijk kleiner. Zorg dus voor duidelijke procedures tijdens het laden en lossen. Geef dit helder door aan nieuwe werknemers en geef regelmatig een training om de kennis op peil te houden. Zorg er ten slotte voor dat personeel dat niet bezig is met laden en lossen uit de buurt blijft. Zo hebben de heftruckchauffeurs alle ruimte zonder dat er mensen in de weg lopen.

Zorg voor genoeg ruimte

De ruimte voor een vrachtwagen moet 6 meter zijn. Kunnen er meerder vrachtwagen naast elkaar staan? Dan is er ongeveer 13 meter nodig. Zorg dus dat er genoeg ruimte bij het laadstation is. Houd hierbij rekening met het containersysteem van de vrachtwagen. Ook binnen in het magazijn moet er voldoende plaats zijn om te kunnen rijden met de heftrucks en palletwagens. Daarnaast moet er ruimte zijn om de uitgeladen materialen snel weg te kunnen zetten. Het is aan te raden om een verkeersplan te maken. Zo regelt u de transportroutes zowel binnen als buiten het magazijn. Wanneer iedereen op de hoogte is van dit plan en zich daaraan houdt, voorkomt u ongelukken.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of zoekt u een innovatief containersysteem voor makkelijk en veilig lossen van de vrachtwagen? Neem dan contact op met VAKO. Wij zijn telefonisch te bereiken via 0031 (0)71-3410705 of per mail via info@vakotransportsystems.nl.

Meer Informatie?

Neem contact op voor de vele mogelijkheden

Heeft u vragen of een maatwerk product in gedachten? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee!

  Back To Top

  Bel mij terug

  Laat uw telefoonnummer achter en
  wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

   MAIL ONS
   BEL ONS
   OFFERTE AANVRAGEN