skip to Main Content
Zin om bij ons te komen werken? Wij zoeken een Carrosseriebouwer/Hydrauliek monteur en een lasser/Constructiebankwerker.
Kijk nu bijvacatures en reageer snel!
Wanneer En Hoe Dek Je Een Lading Af?

Wanneer en hoe dek je een lading af?

 • Blog

Wanneer is het afdekken van een lading verplicht?

Wanneer en hoe dek je een lading af? Hier bestaat nogal eens verwarring over. Onder particulieren bestaat namelijk de mythe dat een lading altijd moet worden afgedekt tijdens vervoer, anders volgt er een boete. Wanneer we de wet er echter goed op nalezen, blijkt dit genuanceerder te liggen. Hoe het precies zit en hoe en wanneer u een lading af moet dekken, dat leest u in dit artikel van Vako Transport Systems.

Wat staat er in de wet?

In de Regeling Voertuigen artikel 5.18.6 lid 2 staat vermeldt: Losse lading die niet op of aan het voertuig bevestigd kan worden, moet deugdelijk zijn afgedekt indien gevaar of hinder ontstaat of kan ontstaan als gevolg van afvallende of wegwaaiende lading. De verwarring zit hem in het gedeelte ‘indien gevaar of hinder ontstaat of hinder kan ontstaan’. Wanneer u een lading af moet dekken en op welke manier, wordt dus aan uw eigen inzicht overgelaten. Maar u kunt er wel op worden gecorrigeerd door een wetshandhaver die het hier niet mee eens is, met een boete tot gevolg.

Hoe dek je een lading juist af?

Op de vraag ‘hoe dek je op de juiste manier een lading af’, bestaat geen pasklaar antwoord. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van het soort lading dat u vervoert. Wat telt is dat er geen hinderlijke of gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zo kunt u met onze afdeksystemen   los zand afdekken, maar zijn ze ook geschikt voor afdekken van grovere lading, zoals los puin en schrootafval. Dit kan veilig vervoerd kan worden in een trailer, silagewagen of landbouwkieper voorzien van een goed afdeksysteem. Onze afdeksystemen worden op maat gemaakt, bevatten aluminium panelen en zijn hydraulisch uitgevoerd, bekijk nu de vele mogelijkheden van onze afdeksystemen.

Verder speelt niet alleen de kans dat u een gedeelte van uw lading verliest een rol, maar ook de impact van de afgevallen lading. Een beetje zand of graan is immers hinderlijk en waait makkelijk weg. Een groter element heeft misschien minder kans om weg te waaien, maar het gevaar dat dit tot gevolg heeft, is veel groter. Gezond verstand speelt dus een belangrijke rol.

Neem het zekere voor het onzekere

Hoe en wanneer er precies moet worden gezekerd, wordt in feite dus overgelaten aan de vervoerder en of handhaver. Heeft u een inschatting gemaakt en de handhaver maakt een andere inschatting? Dan volgt er meteen een fikse boete.

Krijgt u een boete terwijl u vindt dat u wel veilig heeft gehandeld? Maak dan wanneer u staande bent gehouden altijd foto’s van de situatie als bewijs. De persoon die het beroep behandelt is het misschien met u eens en kan met behulp van de foto’s uw zijde kiezen.

Een manier om altijd verzekerd te zijn van een veilige rit, waarbij ook boetes worden voorkomen, is natuurlijk om altijd uw lading af te dekken. En wanneer u hier niet voor kiest, om niet het randje op te zoeken en ervoor te zorgen dat de lading altijd veilig onder de schotten blijft.

Onze afdeksystemen

Vouwkap

Dit systeem wordt veelal gebruikt op Gronddumpers, lage Containers en Landbouwkippers.

Multikap

Dit systeem wordt veelal gebruikt op Achterover kippers, Kiptrailers en Containers.

Light

Dit systeem wordt veelal gebruikt op Silagewagens, containers en landbouwkippers.

Eenzijdige kap

De kap wordt uitgevoerd in aluminium en wordt met name gebruikt op 3-zijden kiepers.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over wanneer en hoe je een lading of moet dekken ? Neem gerust contact met ons op bij vragen of voor meer informatie. Bel naar 071 – 341 07 05 of stuur ons een mail via info@vakotransportsystems.nl.

Meer Informatie?

Neem contact op voor de vele mogelijkheden

Heeft u vragen of een maatwerk product in gedachten? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee!

  Back To Top

  Bel mij terug

  Laat uw telefoonnummer achter en
  wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

   MAIL ONS
   BEL ONS
   OFFERTE AANVRAGEN